Uit elkaar gaan

De gemeente laat het ons automatisch weten als uw werknemer is gescheiden of het geregistreerd partnerschap heeft beëindigd. Dan versturen wij de volgende berichten:

  • Uw werknemer en de ex-partner kunnen laten berekenen wat een scheiding doet met het pensioen. Dat kan per telefoon, mail of post. Vervolgens krijgen ze onze berekening per post of mail.
  • Zijn ze daadwerkelijk gescheiden? Dan krijgt de werknemer een scheidingsbericht en de ex-partner ook. Hierin lezen ze wat mogelijk is op het gebied van scheiden, pensioen en het nabestaandenpensioen voor de ex-partner.
  • Uw werknemer en ex-partner kunnen de gekozen verdeling van het ouderdomspensioen bij ABP registreren, dit kan door het ingevulde formulier ‘verdeling ouderdomspensioen’ op te sturen. Zodra wij dit formulier krijgen, registreren we de scheiding. Daarvan krijgt uw werknemer en de ex-partner een bevestiging per post of mail.
  • De ex-partner van uw werknemer komt meestal in aanmerking voor nabestaandenpensioen, maar kan hier ook van afzien. Hiervoor kan uw werknemer dit formulier gebruiken.
  • Elke 5 jaar krijgt de ex-partner een pensioenoverzicht met de bedragen bij overlijden van de werknemer. Dit Uniform Pensioen Overzicht (UPO) komt per post of mail. De eerste keer krijgen ze het 5 jaar na de scheiding.
  • Wil de ex-partner tussentijds weten wat het actuele pensioenbedrag is wanneer de werknemer met pensioen gaat? Dat kan altijd, dan berekenen we opnieuw het deel waar recht op is. Deze zogeheten geïndexeerde opgave communiceren we via post of mail.
  • De werknemer ziet het actuele bedrag altijd op het UPO, of bij de pensioenaanvraag. Dit geldt niet wanneer er is gekozen voor conversie, omdat het pensioen dan is gesplitst in 2 losse pensioenen.

Meer informatie

Hierboven ziet u welke berichten werknemers krijgen voor het life event ‘uit elkaar gaan’. Wilt u meer informatie hierover? Lees meer over uit elkaar gaan.

Bekijk het complete overzicht

Wilt u weten welke berichten ABP dit kwartaal nog meer verstuurt? Ga dan naar Geplande communicatie. Of kies Life events om te zien welke berichten wij standaard naar een werknemer versturen wanneer er iets in zijn of haar persoonlijke situatie verandert.

Geplande communicatie Life events